Anorexia - En ovälkommen gäst

Boken Anorexia – En ovälkommen gäst

kr 39.20kr 168.87

Anorexia - En ovälkommen gäst - Agneta Brundin
ISBN
978-91-637-0685-1 (tryck, häftad)
978-91-637-2526-5 (e-bok, ePub iBookstore)
978-91-637-2527-2 (e-bok, ePub bibliotek och bokhandeln)
Antal sidor 120 (tryckt)
Utgiven September 2012 (tryckt)

Leveranstid
Tryckt
ca. två veckor
E-bok tillgänglig att ladda ner direkt efter köp.

Min älskade son, ett matkontrollerande monster. Ett benrangel med insjunkna kinder. Hur hade det kunnat bli så här?

Vad hade jag gjort för fel?

Det här är min berättelse om mardrömstiden när vårt hem var invaderat av en ovälkommen gäst med namnet Anorexia.

Det är ett mycket välkommet bidrag med denna bok, skriven av en mamma vars son drabbats av en ätstörning. Naket och förtvivlat skriver mamman, helt utifrån sitt eget perspektiv. Den ger inte bara en realistisk bild, men också en smärtsam inblick hur hela livet påverkas, från det mest vardagliga till det stora, till det viktigaste av allt – våra relationer. Hur sjukdomen,”den objudne gästen” kan sarga, förstöra och splittra. Mitt i allt det svåra andas boken kraft, beslutsamhet, mod och hopp. Beslutsamhet att ta hjälp, beslutsamhet att förstå sjukdomen, beslutsamhet att bekämpa den tillsammans.

Caisa Rodén, enhetschef för familjevårdsavdelningen på Stockholm Centrum för Ätstörning, SCÄ

Rensa
Art. nr. Inte tillgänglig. Kategori: . Etiketter: , , , .

Produktbeskrivning

Jag började blogga för att få ur mig all frustration i och med min sons sjukdom när jag var hemma och hade ”vård av barn”. När sonen blev bättre funderade jag på om inte bloggen kunde bli till en bok men insåg ganska snabbt att i en bok kunde jag vara mer ”frispråkig”, inte mörka vissa saker som jag faktiskt gjort i bloggen. Inte alla köper och läser en bok. På webben är allting som skrivs mer lättillgängligt. Så jag satte mig ner, skrev och grät och kände. Gick in i känslan som var när ungen min svalt sig själv nästan till döds. Jag skrev och grät på kvällar och helger i några veckor innan första utkastet var färdigt att skickas in till förlaget. Sen har svängarna varit yviga och stora så från att jag skickade in har det tagit månader innan det blev en färdig bok. Många provtryck och mycket korrektur men till sist är det ju bara att släppa.

Anorexian

När min son drabbades av den hemska sjukdomen Anorexia sökte både jag och min sambo med ljus och lykta efter böcker som kunde få oss att förstå. Vi hittade inte mycket på bokfronten och jag vill verkligen med den hör boken, visa andra föräldrar att de är inte ensamma. Ungen är galen men det är så det är, eller så det kan vara. Och det blir bättre. Men det tar tid.

Varför är det tre stolar på omslaget?

Bilden av de tre köksstolarna symboliserar den jobbiga matsituationen, som ofta slutar med en kullkastad stol när ens sjuka barn i panik flyr från matbordet.

Utlämnande

Det var känslomässigt jobbigt att skriva boken men samtidigt på något sätt renande. Jag tror också att jag bäst hjälper andra genom att vara mer eller mindre utlämnande, visa hela min sanning om det helvete vi levde i under sjukdomstiden.

Min sons integritet

Min sons namn är aldrig nämnt i boken och han är ju så klart i en ålder när man helst vill vara som alla andra. Han är inte precis jublande glad men han förstår ändå att detta är viktigt för mig. Och att det kan hjälpa andra som är i samma situation, om inte annat så med att förstå. Och så har jag lovat honom en del av alla intäkter om det blir några. Och pengar behövs ju alltid när man är tonåring.

Min sambos integritet

Han har faktiskt inte sagt någonting alls om det… ännu. Även han är nog mer eller mindre för att man helt öppet måste dela med sig av situationen som var för att eventuellt kunna hjälpa andra.

Mer information

Vikt 0.174 kg
Dimensioner 20 x 15 cm
Format

Tryckt (häftad), E-bok (ePub)

7 recensioner för Boken Anorexia – En ovälkommen gäst

 1. 4 av 5

  :

  Jag sträckläste boken då den fångade min uppmärksamhet. Nyfiken på hur, när och om det skulle ordna sig för familjen. Agneta skriver med ett språk som är lätt att läsa och beskriver, uttrycker känslor som man kan känna in sig i på ett naturligt sätt.
Föräldraskapet, familjen, sammanhållningen får en betydelse för läsaren som kan stärka vem som helst. Vardagliga gnabb som en annan har med egna barn blir verkligen obetydliga när man får läsa vad som kan ske om man drabbas av ”gästen”. Vikten av det sociala nätverkets betydelse påpekas mellan raderna …
Jag rekomenderar boken för sin enkelhet men med stort allvar i ett aktuellt ämne som rör och berör oss i dagens samhälle men som ofta blundas för …
Tack Agneta! Tack för att du orkar dela med dig av vad ni gått, går igenom.
En varm Kram till er familj och ett lycka till med livet! // Stina

 2. 4 av 5

  :

  Boken som du skrivit Agneta är verkligen jätte bra och beskriver hur livet med anorexia kan upplevas. Jag gillar att du skriver som du tänker och inte bryr dig om språket och svordomar som min mamma skrev så stäckläste jag nästan hela boken på en gång ! Starka lyckokramar från mig och hälsa familjen! <3 // Josefin


 3. 4 av 5

  :

  En bok som jag sträckläste! Jag tycker verkligen om den här boken och jag tycker att Agneta på något sett verkligen fångat hur det är att leva med en ätstörning.
Boken fick mig också att börja fundera på mina föräldrar, vad de känner, tycker, tänker osv. Jag har ibland tänkt på hur mina föräldrar känner osv kring mina ätstörningar men inte alls på samma sätt som jag börjat göra efter att jag läste boken.

 4. 4 av 5

  :

  Boken är fängslande och den har gått runt i familjen under ledigheten. Vi som har läst den är mellan 14 och 48 år och den har verkligen berört oss alla och ”demonen” har diskuterats. Du skriver ärligt och rakt och det gör boken trovärdig men också lättläst. Vilka kämparinsatser från alla i er familj! Kramar

 5. 5 av 5

  :

  Den här boken ger läsaren en guidad tur i anorexians värld skildrat utifrån en mamma vars tonårige son drabbats av sjukdomen. Författaren tar med oss på en känslomässig berg och dalbana mellan hopp och förtvivlan. Boken är både spännande och en förmedlare av hur sjukdomen påverkar alla i dess närhet. Jag kunde inte sluta läsa när jag väl börjat så den avverkades i ett svep!

 6. 4 av 5

  :

  Denna är en av få böcker som jag sträckläste för jag tycker att författaren skriver medryckande och ur ett självupplevt känsloperspektiv. Hon försöker klä av demonen ”Anorexia”, och visar den i sin bleka nakenhet. Nu tycker jag iofsig inte att ngn sjukdom/störning ska demoniseras, men likväl kan den bli allvarlig, och uppfattas som en demon, något som tar över ens liv. Bland allmänheten så har många en väldigt förenklad bild av anorexia och liknande ätstörningar, och förstår kanske inte alls hur djupt fenomenet (demonen ?) kan gräva sig in i medvetandet.

  Detta är en bok som alla kan läsa. Och en väckarklocka för vårdansvariga att det är ett problem som inte kan ignoreras, och inte bara handlar om nya kaloririka matsedlar…

 7. 4 av 5

  :

  Så skönt att läsa att jag inte är ensam om min ångest, om min känsla av otillräcklighet och totala maktlöshet. Att vara förälder till en tonåring med anorexia kan vara det mest plågsamma och största sorg som man som förälder kan råka ut för.Detta är en bok för alla föräldrar med barn som har anorexia bör läsa. Jag tom skrattade igenkännande.

Skriv en recension